
Minerale ucigatoare
Mineralele ne pot ucide?
Raspunsul la aceasta retorica este: bineinteles, insa doar cateva dintr-e acestea! In acceptiunea generala cuvantul „mineral” este asociat cu o stare de bine, ceva benefic pentru organism, vitalitate „vitamine si minerale”, „apa minerala” (apa fiind principalul combustibil al vietii).
Mineralele sunt esentiale in activitatile zilnice, in industrie, suntem dependenti de minerale si de intrebuintarile acestora. Ganditi-va cum ar arata societatea noastra fara minereurile din care sunt extrase metale precum: aluminiul, fierul aurul si argintul etc.
Sunt insa cateva minerale care sunt foarte nocive pentru organism si care ne pot pune serios viata in pericol!
Cel mai letal mineral de pe Pamant!
Cel mai letal mineral de pe Pamant este considerat a fii cinabrul, o sulfura de mercur de culoare rosie sau brun roscata.
Desi are un aspect tentant iar cristalele formate de acest mineral sunt foarte rare, fiind la mare cautare printr-e colectionari, cinabrul este unul dintr-e cele mai letale minarele de pe Pamant! Cauza toxicitatii o reprezinta continutul sau ridicat de mercur, iar expunerea organismului uman, chiar si in doze foarte mici la aceasta substanta, poate fi fatala!
Frumuseti ucigatoare!
In antichitate gratie maleabilitatii si culorii de un rosu patrunzator a determinat folosirea acestui material in scopuri decorative: ca picment pentru colorarea copertilor de carte sau a oglinzilor, pentru confectionarea unor obiecte de cult sau a bijuteriilor.
Nu de putine ori, mesterii bijutieri care lucrau cu acest materiale erau ucisi subit, datorita intoxicarii cu vapori de mercur, degajati in momentul in care cinabrul era incalzit.
Tot in lumea antica cat si pe parcursul Evului Mediu, minerii care lucrau in extragerea cinabrului erau de cele mai multe ori sclavi sau condamnati pentru fapte grele.
Colectionarii cristalelor de cinabru, constienti de toxicitatea acestuia il pastreaza il recipiente speciale, inchise ermetic.
Aurul prostilor
O alta frumusete „ucigatoare” o reprezinta mineralul de sulfura de fier, pirita, denumita popular si „aurul prostilor” gratie culorii si stralucii care se aseamana izbitoar cu metalul pretios.
Denumirea de pirita isi are originile in cuvantul grec „purites”, care in traducere inseamna in foc, ceea ce ne atrage atentia catre o alta intrebuintare arhaica a piritei, aceea de a aprinde focul.
In urma prelucrarii sau incalzirii poate emana vapori de arsenic, foarte toxici, care inhalati pot duce in final catre deces.