
In mediu peste 300 de copii sunt nascuti in lume la in fiecare minut. Cel putin dublul acestor intrebari trec prin mintea tinerilor parinti:
„va plange mult, insa de ce tot plange? De cate scutece va avea nevoie ? Cum voi face fata noului statut de parinte si ce schimbari se vor petrece in viata noastra dupa venirea pe lume a bebelui?”
Cum percep nou-nascutii lumea inconjuratoare?
VAZUL
Copiii nou nascuti nu pot deosebi culorile in primele luni din viata, vederea acestora este in alb si negru. Nu este de mirare de ce gasim si acum, fotografiile in alb si negru atat de interesante si frumoase.
Daca la capitolul de auz si miros se descurca mai bine, vazul nu este bine dezvoltat la copiii nou-nascuti. Una din explicatii ar putea fi capacitatea redusa ca creierului de a procesa un cumul mare de informatii. In plus la nastere ochiului unui copil reprezinta doar 75% din dimensiunea pe care o va avea la maturitate.
Sunt necesare saptamani bune ca nou nascutii sa poata face distinctia intre mama si alte persoane. Bebelusii nu au capacitatea de a se recunoaste in oglinda, cel putin pana la varsta de un an si jumatate.
De ce plang bebelusii?
De fapt nou-nascutii …nu plang, deoarece glandele lacrimale nu sunt dezvoltate cat sa produca lacrimi. Totusi pot produce suficienta umeazeala pentru a mentine ochii micutilor sanatosi, insa nu pentru a sustine un „concert” de plans.
Plansul copiilor de pana in trei saptamani este de mai degraba un amestec de urlete, gemete si tipete, care preced plansul efectiv.
In general ei plang pentru as satisface nevoile elementare sau daca ii deranjeaza ceva.
Auzul copiilor nou-nascuti
Copiii nou-nascuti pot auzi aproape la fel ca si un om matur. La nastere si imediat dupa nastere, putere auditiva nu este la o capacitate maxima, deoarece urechea medie este inca plina de lichid.
Totusi bebelusii, pot distinge vocea mamei din momentul nasterii, inca dupa prima silaba rostita . Interesant nu?
Alte curiozitati despre copiii mici
Intre anii 1850-1960 mai mult decat jumatatea tuturor fotografiilor facute in lume, erau cu copii.
In timp ce se afla in pantec, un copil poate simti efectiv gustul mancarii pe care o serveste mama. Asa isi pot forma primele preferiinte culinare din viata. Nu este de mirare de ce si mie si mamei mele ne plac la nebunie pastele.